Je auto verkopen? Zo doe je dat!

Hoe kan ik mijn auto verkopen?

Je auto verkopen kan een hele klus zijn. Daarom hebben we voor jou de belangrijkste informatie reeds verzameld. Zo kan jij je auto op een veilige en snelle manier verkopen!

Op deze pagina bespreken we ook de belangrijkste opties om je auto te verkopen:

  • Aan een autohandelaar / garage
  • Via een opkoper
  • Via een zoekertjessite
  • Aan een particulier

Je auto verkopen bij de aankoop van een nieuwe wagen

De eenvoudigste (en veiligste) manier is om je auto te verkopen aan de garage waar je een nieuwe auto koopt.

Geen gedoe met potentiële kopers en je bent meteen ook zeker van een veilige betaling. Tenslotte gaat het om een groot bedrag.

Maar er zijn ook enkele minpunten. Wanneer je je auto verkoopt aan de garage waar je een nieuwe auto koopt, krijg je zelden een goede prijs. Het is ook alom geweten dat je veel minder marge hebt om te onderhandelen over een goede prijs voor je nieuwe wagen. 

Je auto verkopen aan een opkoper

Via Google vind je ook heel wat opkopers.

Opkopers gaan actief op zoek naar auto's om op te kopen om ze nadien door te verkopen binnen hun netwerk. In dat netwerk zitten vaak zowel onafhankelijke garages als officiële dealers.

Ook hier ligt het bedrag dat je voor je auto krijgt in het algemeen iets lager, maar de verkoop gaat vaak snel. Opkopers komen ook vaak je auto ophalen.

Een voordeel is dat je je auto vaak gratis kan laten schatten. Lees er ook zeker (onafhankelijke) reviews op na, bijvoorbeeld Google Reviews of reviews op Trustpilot.

Zelf je auto verkopen via een zoekertjessite

Er bestaan heel wat websites waar je je auto vlot kan verkopen, zoals bijvoorbeeld Autoscout of Tweedehands.

Als je een beetje kan onderhandelen, kan je zo de beste prijs krijgen voor je auto.

Let wel, wanneer je je auto zelf verkoopt via één van deze kanalen, krijg je ook heel wat telefoons / berichten van opdringerige verkopers of zelfs frauduleuze contactopnames. Voorzichtig zijn is hier dus zeker de boodschap!

Je auto verkopen aan een particulier

Wil je je auto zelf verkopen aan een particulier, dan zijn zoekertjessites zoals Autoscout en Tweedehands een goede optie, al bereik je daar ook heel wat professionele (op)kopers via deze platformen.

Wanneer je je auto aan een particulier verkoopt, moet deze steeds gekeurd worden voor verkoop. Zonder deze keuring kan je je auto in principe niet verkopen aan een particulier. Hou hier dus rekening mee, want dit vraagt extra tijd en brengt een bijkomende kost met zich mee. Een keuring voor verkoop is trouwens duurder dan een gewone periodieke keuring.

Hoe kan je je wagen direct verkopen?

Wil je snel van je auto af, dan contacteer je best een opkoper. Sommige opkomers komen je auto binnen de 24u ophalen.

Hoe je auto veilig verkopen?

Jammer genoeg is een auto verkopen niet altijd zonder gevaar.

Wil je helemaal zeker zijn, dan laat je je auto best over aan de garage waar je een andere auto koopt. Maar weet dan dat je op deze manier zelden de beste prijs gaat krijgen voor je oude wagen. Bovendien krijg je zo ook vaak minder korting, dus dit is een dubbel nadeel.

Kan je een auto verkopen zonder keuring?

Je kan je oude wagen zeker verkopen zonder keuring, maar enkel aan niet-particulieren. Als je je auto verkoopt aan een particulier, moet deze in principe altijd gekeurd worden voor verkoop.

Vind in 1 klik de goedkoopste autolening op de Belgische markt!